lunes, 25 de enero de 2010

Editorial Absentisme Laboral, 25 de gener

Un estudi fet entre la universitat Esade i la mútua de treball de Terrassa Egarsat diu que les polítiques de benestar a les empreses poden reduir l'absentisme laboral a la meitat. En època de crisi, amb la possibilitat de perdre la feina planant sobre els nostres caps, ens pensem dues vegades si faltem o no a la feina....Però, segons els empresaris, l’absentisme encara és un problema. Que els treballadors faltin a la feina té un cost del 1,3% del PIB o, dit d’una altra manera, si no faltéssim tant el producte interior del país podria augmentar quasi un 2%. Si augmenta el producte interior, i per tant la riquesa, augmenta també la capacitat consumidora i, ja ho sabeu, si consumim més, el país va millor. Es produeix més i l’economia rutlla.

De qui és culpa, doncs, l’absentisme? Dels treballadors que s’agafen dies lliures o dels empresaris que no posen les coses fàcils per tenir temps per fer gestions, portar el nen a l’escola o descansar després de molts dies d’estrès? Segurament, de tots una mica.

Diu l’estudi d’Egarsat que les polítiques destinades a la salut i a fer equip fan que els treballadors reforcin el seu vincle amb l'empresa. Es tornen més responsables i no falten alegrement a la seva obligació laboral. D’altra banda, les empreses que apliquen polítiques de benestar, més enllà de la conciliació o la flexibilitat d'horaris, veuen, com a contrapartida, que es redueix l'absentisme laboral. És cert aquell tòpic que ens agrada poc treballar i que aprofitem qualsevol excusa per agafar-nos la baixa? O pel contrari, l’empresari no és capaç de fer que el seu treballador se senti prou responsable i, en no trobar facilitats per organitzar la seva vida laboral i familiar, se les inventa per fer-les quadrar?

No hay comentarios:

Publicar un comentario