jueves, 28 de enero de 2010

Editorial Reformar el capitalisme, 28 de gener

Recordeu el famós intent dels polítics de tot el món per REFORMAR EL CAPITALISME? SÍ! Van dir que s’havien de canviar les coses, que així no anàvem bé i que l’actual crisi posava de manifest que el sistema actual no era l’adequat. Com que la cimera de reforma del capitalisme va quedar en un no-res...ja no havíem tornat a parlar del tema i ni tan sols havíem gosat somniar amb un canvi en el sistema productiu. Ens havíem conformat. ES LO QUE HAY, que es diu en castellà. Per això, quan ahir es trobaven a Davos responsables polítics i econòmics de tot el món, la notícia va passar desapercebuda per l’opinió pública. Era una trobada més per parlar de tot i no resoldre res.

El cas és que el president francès, Nicolas Sarkozy, va ser contundent en el seu discurs. Va dir que la cosa no podia seguir així, que els bancs no podien fer i desfer i que calia controlar les seves accions. Lluny d’estar d’acord amb les propostes del president francès, al que només li falta la capa per ser un superheroi, els participants a Davos no van ni aplaudir. Només ho fan fer dues persones. Va ser tan evident que ningú es creu aquesta història de reformar el sistema que Sarkozy va poder donar les gràcies en persona i per separat a aquestes dues persones que si se’l van creure.

Perquè pensen els polítics de França, Espanya o Anglaterra que ens creurem les seves propostes i els seus intents de canviar l’economia quan ni ells mateixos es donen credibilitat? La pregunta d’avui, des del més gran del desànim i des de l’escepticisme, és: creieu que actituds fortes des de la política poden reformar el sistema productiu i financer que ens ha portat a la crisi? O pel contrari, el poder continua en mans de les multinacionals, els bancs i el capital i l’únic que es farà serà deixar passar el temps fins que vinguin èpoques de bonança?

No hay comentarios:

Publicar un comentario