miércoles, 27 de enero de 2010

Editorial Burka, 27 de gener

El burka, el vel integral femení d’origen islàmic que cobreix tot el cos i que només deixa una reixa als ulls per veure-hi, va camí de ser il·legal als espais públics francesos. El parlament gal podria prohibir el seu ús en llocs com els transports públics, els hospitals o les oficines de correus. Diuen que atempta contra la llibertat de la dona. I tenen raó. Hi ha molts parlamentaris, però, que creuen que fer una llei que prohibeixi una decisió personal, per molt que sigui una decisió que ens nega, també atempta contra la llibertat. Per ser més lliures no ens poden impedir ser lliures.

Segur que molts penseu que les dones que porten el vel integral, en la majoria de casos, no el porten per una reafirmació de la seva capacitat de decidir, al contrari. Segur que la majoria el porten perquè la seva religió i el seu entorn les obliga, però si les fem anar a peu per no portar aquest vel a l’autobús o les forcem a deixar d’anar al metge per no haver-se d’enfrontar als seus costums, tampoc els fem cap favor...

Les associacions religioses islàmiques, jueves i fins i tot, l’arquebisbat de Paris, creuen que aquesta llei és una intromissió de l’estat en la llibertat religiosa i personal.
Què n’opineu? Les situacions injustes i que limiten la llibertat s’han de combatre des de la llei o amb educació? La llibertat, igualtat i fraternitat passa per imposar-se o la llibertat comença deixant que tothom decideixi de forma lliure, encara que el que decideixi ens sembli coartant?

No hay comentarios:

Publicar un comentario