jueves, 21 de enero de 2010

Editorial Padró, 21 de gener

L’informe extern d’un despatx d’advocats diu que la decisió de l’Ajuntament de Vic de no empadronar estrangers sense papers és il·legal. Ahir la Advocacia de l’estat feia públic un informe sobre el tema que deixava clar que tots els consistoris, el de Vic i els altres, han d’empadronar els immigrants que portin un passaport encara que aquest no tingui visat, i per tant, faci sospitar que ha entrat de forma irregular. I encara una raó més: Zapatero va dir ahir des d’Estrasburg, que Espanya no negarà la sanitat ni l’educació a cap persona que visqui al territori, tingui o no papers.

És evident que els immigrants que viuen a Espanya tenen dret a aquests serveis. Ho diu la Constitució ... i també la declaració universal dels drets humans. Però en el tema de Vic, els arbres no ens deixen veure el bosc. Si sabem que a Espanya hi ha milers de persones que no tenen papers, que són víctimes fàcils per l’explotació i que poden arribar a delinquir portats per la desesperació de no existir per ningú ... potser cal que encetem d’una vegada per totes el debat de la immigració.

En aquest programa no volem ser miops i ens preguntem: El tema de la immigració és un problema social o econòmic? És políticament incorrecte dir que si som més, hem de repartir els serveis i les infraestructures, però també és veritat. Així doncs, partint de la base que tots els ciutadans som iguals i que tots tenim dret a la sanitat, a l’educació i a viure en una casa digna, però si no sabem quants som difícilment sabrem quant personal, pressupost, serveis i infraestructures necessitem. Clar que augmentar tot això no és massa popular. Estaríem disposats a pagar més impostos per poder pagar tots els serveis que, insisteixo, són un dret fonamental? I és que en el tema de la immigració tots hi tenim molt a dir, però sembla que també molt a callar. No creieu?

No hay comentarios:

Publicar un comentario